HOME

PAGINA DIN ZIUA

Download Adobe Acrobat

PARTENER

“Sloganul” Pupaza din tei

LASATI COPIII SA VORBEASCA

Un posibil titlu de lege pentru cei mari?   

(LEAD) Tocmai a luat nastere inca o lege care apara drepturile copilului. Asadar, cei mici pot fi fericiti ca legea e de partea lor, in timp ce  adultii fac eforturi sa se ridice la asteptarile noilor prevederi.

Pana acum rolul copilului in casa era sa taca si sa asculte toanele parintilor. Incepand cu 1 ianuarie insa, copilul si-a intrat cu adevarat in drepturi. Altele decat cele de tipul: “Nu bateti copiii, ca sunt si ei mici si prosti, si nu stiu ce fac”. De aceasta data, spune legea, cei mici chiar trebuie luati in serios, iar parerea lor va trebui sa catareasca destul de greu in deciziile care-i privesc. Sa vedem daca va fi asa!

 

(INTERTITLU) Apararea teritoriului

Mai pe romaneste, legea asta cu drepturile copilului vrea sa spuna ca de-acum incolo iti vei putea atentiona taticul sa bata la usa cand navaleste in camera ta, te vei putea impotrivi in fata mamei care, din obisnuinta, iti controleaza ghiozdanul si buzunarele si ca poti lupta ca sa-ti aperi “teritoriul intim”. Un alt drept garantat de legea pentru copii se refera la libera exprimare si acorda copilului libertatea de a spune ceea ce gandeste si de a lua atitudine de fiecare data cand considera de cuviinta. Si, daca copilul are de gand sa vada emisiunea lui preferata care nu e cu bulinuta, are tot dreptul si chiar si pe acela de a povesti si comenta oricui detaliile “picante” ale subiectului, chiar daca aceasta inseamna sa-i bata la cap pe parinti ore intregi. Avem libertate de exprimare, dreptul la opinie, iar parintii si dascalii au obligatia sa ne dea toate informatiile de care avem nevoie. Scrie clar in lege! Cat despre jurnalul intim, el nu mai trebuie sa stea ascuns pe sub pat, fardurile pot sa iasa din gentuta cu lacat (chiar daca ne spoim doar la ocazii), iar scrisoarea de la iubitel, isi poate ocupa un loc sigur printre lucrurile obisnuite. Pentru ca de de 1 ianuarie nimeni nu mai are voie sa-ti umble prin lucruri fara voia ta. Si, daca pana acum era sarbatoare cand scapai fara obisnuita inspectie militareasca in camera, acum, scrie si in lege ca ai dreptul la... in-ti-mi-ta-te (Art. 32, Alin 2).

Parintii nu mai au voie sa te ia pe sus pana la masina  si sa te duca cu forta “s-o vedem pe tanti Veta” fara sa te intrebe daca nu ai ceva mai bun de facut pentru ca si asta scrie in lege: “copilul are voie sa-si formeze singur un program” (Art. 49 din legea 272). Poate tu voiai sa sa lucrezi din culegeri pentru matematica, iar intalnirile de gradul III cu tata Floarea te “impiedica din calea stiintei”.

(INTERTITLU) “Mai am un instrument, deci sunt tare”

Legea nu se refera numai la comunicarea dintre copil si parinte, ci si la relatia elev - profesor. Astfel, poti interveni in contradictie cu profesorul daca acesta ia o decizie care te afecteaza ori iti da o nota mica fara merit. Profesorii nu au dreptul sa te jigneasca, ba, mai mult, vor trebui sa te respecte.

“Copii, sa dati respect pana nu mai puteti. Dati ca mai apoi sa si puteti cere” este sfatul pe care ni-l ofera domnul Marian Stas, presedintele fundatiei CODECS pentru Leadership, un adult cu studii in comunicare. Pentru a evita din conflictele scolare des intalnite intre copii si profesori, legea impune o noua cerinta la angajarea personalului din educatie: un control psihologic anual (Art. 144, Alin.1 si 2). Asadar, copii aveti grija cand si unde va plangeti daca profesorii o mai “iau pe campii” uneori. .

Nici subiectul “vacante” nu a fost uitat de legea noastra. Asa ca nu mai trebuie sa consumam zece pixuri si jumatate din vacanta doar ca sa ne facem temele. Toate acestea pentru ca, spune legea, in vacanta cei mici ar trebui sa se odihneasca si sa se recreeze (Art. 49, Alin. 1 si 2). Acesta pare un mic detaliu daca privim din unghiul profesorilor “E mai simplu sa inveti permanent, decat sa uiti materia si sa stai apoi trei saptamani ca sa-ti amintesti unde ai ramas.” Cam asa suna vechiul slogan al “stimatei” doamne profesoare de mate care ne reaminteste ca avem de rezolvat doar exercitiile de la paginile 22, 23, 24, 25,… 37… “Este adevarat ca cei mici ar trebui sa se bucure de odihna in perioada vacantei, doar ca temele sunt foarte importante si stimuleaza activitatea intelectuala. Totusi, numarul de teme ar trebui scazut. Exercitiile sa fie mai interactive”, ne-a declarat dl Florin Vasile, director-general la Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 3. Cu alte cuvinte, avem multe facilitati de care trebuie sa stim cum sa ne folosim. De-acum o sa incepem sa fluturam legea sub nasul oricarei persoane care ne enerveaza? Si o sa ne zicem: “Mai am un instrument, sunt tare”, dupa cum spunea domnul profesor Marian Stas: “Daca profesorii au catalogul la subrat, voi aveti legea?”

 

(INTERTITLU) Si dascalii au nevoie de protectie

 “Profesorii sunt cei mai neajutorati. Exista programe peste programe destinate copiilor, dar de profesori nu se ocupa nimeni. Ei chiar au nevoie de ajutor. Ar fi nevoie de niste programe de educare pentru adulti”, ne-a spus profesorul Marian Stas. Dansul a fost organizatorul mai multor seminarii legate de comunicare si relationare intre elevi si profesori, seminarii ce au avut loc in liceele “Mihai Viteazu”, “Matei Basarab” si in Scoala nr. 80. Desi multi se plang de proasta comunicare existenta in scoli, putine cadre didactice au curajul sa stea fata in fata cu elevii. Pana la urma, numai in pielea unui profesor sa nu fii, mai ales in pielea unuia ce are printre elevi “specimene” ale caror singur scop in viata este sa-i “scoata la pensie” mai repede pe saracii dascali. Daca inainte doar copiii aveau datoria de a respecta profesorii, acum e ceva reciproc. Pana mai ieri profa de romana era obisnuita sa isi inceapa ora cu un 2 gratuit si un “boule” natural, acum, aceste lucruri sunt interzise de lege. Elevul va avea dreptul de a se apara in consiliul profesoral atunci cand va fi dezbatut cazul lui. In cazul in care esti acuzat ca ai “spart” ceva si diriga te anunta ca iti va scadea nota la purtare, iti vei putea spune punctul de vedere in consiliu. Cati dintre profesori sau elevi vor interpreta obiectiv legea ramane de vazut.

Revenind la legea noastra, profesorii care s-au documentat in legatura cu noua prevedere s-ar putea sa aiba o parere nu tocmai buna despre aceasta masura. Pana acum spuneau ca suntem “alintati” cu drepturile copilului. Acum… ce sa mai zica… or’ s-o faca si pe asta. Daca asa zice legea, trebuie sa se conformeze. Iar noi vom face tot posibilul sa-i “ajutam”…

 

Nota redactiei (P.S.): Incepand de acum, numar de numar, in “Pupaza din tei”si ziarul “ZIUA” (in virtutea colaborarii pe care o avem),  vom dezbate pe larg toate articolele din “Legea Copiilor”, dar si cum sunt relatiile in triada: Elev – Profesor - Parinte. Asteptam opiniile voastre pe adresa redactiei)

 

(SEMNATURA) Andreea Iosif

                                    Mara Marinescu 

 

GALERIE FOTO

   



STIREA MOMENTULUI: MANIFEST Copyright (C) 2005 Pupaza din tei
STIRI PUPAZA DIN TEI:  Ai intre 11-14 ani si vrei sa fii vedeta TV? "Pupaza din tei" si-a facut cuib la... ZIUA L.P.Z.F. - Liga copiilor fara fumuri "Intinde mana si leaga o prietenie"
PUPAZA ON-LINE: Poti sa fii si tu editorialist Pupaza dragastoasa!   Maidanezul de la pagina 5: Pamela de pe Calea Grivitei
STIRILE EDITIEI TIPARITE:  Sambata de sambata la "Cenaclul Pupaza din tei" Destinatia copiilor cand e vorba de distractie Dati-ne drepturile inapoi Legile elevului  Telefonul copilului Lasati copiii sa vorbeasca Din scoala..."X" Copiii... Mititica publicitate Pariuri sportive Interviu Rosca Fat Frumos Despre ghinionul unei zile norocoase O armonica, un ghiozdan, o scoala Ai dat-o in bara Poveste Toceala dauneaza